Alle blogposts in categorie Gezondheid en Relatie

Hoe herstel je het snelst van een spierblessure?

Wanneer je regelmatig sport, dan bestaat de kans dat je een blessure oploopt. Ontzettend vervelend en vooral ook frustrerend op het moment dat je net lekker aan het trainen bent. Het kan namelijk zomaar zijn dat je met een blessure een aantal dagen, weken of zelfs maanden uit de roulatie bent, met alle gevolgen van dien voor je prestaties en ook mentale gezondheid. Omdat het belangrijk is dat je niet te snel weer gaat sporten, hebben wij een aantal tips voor je. Nu is het niet onverstandig om ook even langs de fysio te voor voor Fysiotherapie Leeuwarden, aangezien zij natuurlijk precies weten wat wel of absoluut niet verstandig is qua belasting. Aangezien geen spierblessure hetzelfde is, is het dus belangrijk dat je wel weet wat je wel of absoluut niet kunt doen. Zelfs een kleine verkeerde beweging kan er al voor zorgen dat je weken of zelfs maanden teruggaat in herstel.

Zorg voor voldoende rust

Wanneer je het idee hebt dat je een spierblessure hebt en geloof ons, de mensen die dit eerder hebben gehad, weten direct hoe laat het is, dan is het belangrijk om te zorgen dat je meteen zoveel mogelijk rust houdt. Doe je dit namelijk niet, dan loop je het risico dat je het alleen nog maar erger maakt. Vooral in de eerste 48 uur moet je proberen het zo min mogelijk te belasten. Wat wel verstandig en ook eigenlijk noodzakelijk is om te doen, is de plek waar je pijn hebt, direct te koelen. Door het aanbrengen van ijs op de betreffende plek wordt de bloedtoevoer vertraagd, waardoor de zwelling afneemt. Zorg er echter voor dat je het ijs niet rechtstreeks op de huid aanbrengt, maar wikkel het in een doek of handdoek. Anders loop je het risico dat je je huid verbrandt.

Bewegen en oefenen

Er komt natuurlijk een moment dat jij je arm of been of waar je een spierblessure hebt, weer zal moeten gaan bewegen. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet wat je doet en bij voorkeur onder begeleiding staat van de fysio. Een fysio weet namelijk precies wat er wel of niet kan en zal je hier dan ook in begeleiden. Zo kan het zijn dat ze kiezen voor een Dry needling leeuwarden en krijg je vaak nog wat aanvullende oefeningen mee voor thuis. Je zult zien dat wanneer je dit allemaal netjes doet, niet alleen de pijn sneller over is, maar je ook voor je het weet weer op het niveau bent van voor je blessure.

Extra snel herstellen

Als sporter willen we het liefst zo snel mogelijk herstellen. Ondanks dat ons lichaam helemaal zelf bepaald wanneer het is hersteld, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het proces te bevorderen. Zo is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Doordat je lichaam voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, is het herstel vele malen sneller. Ook is voldoende slaap belangrijk en zorg dat je dagelijks minimaal 2 liter water drinkt. Deze kleine dingen zijn overigens niet alleen goed voor een sneller herstel, maar ook voor onze volledige gezondheid. Iets om rekening mee te houden dus.

Zwangerschapstest kopen? Hier moet je op letten

Een zwangerschapstest kopen is ongetwijfeld spannend voor je. Met een positieve uitslag verandert je leven voorgoed. Het is daarom belangrijk om de juiste test te kiezen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf van een zwangerschapstest? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Verschillende soorten zwangerschapstesten

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn:

  • Strooktests: Dit zijn de meest eenvoudige en goedkope tests. Je houdt de teststrook onder een urine straal of dipt hem in een opgevangen urine monster.
  • Midstreamtests: Deze tests zijn net iets gebruiksvriendelijker dan strooktests. Je houdt het testgedeelte van de midstreamtest in je urine straal.
  • Digitale zwangerschapstesten: Deze tests geven een duidelijk ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ resultaat weer op een scherm. Sommige digitale testen kunnen zelfs aangeven hoe ver je in je zwangerschap bent.

Waarop moet je letten bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een zwangerschapstest zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten:

  • Nauwkeurigheid: Kies voor een test met een hoge nauwkeurigheid. De meeste zwangerschapstesten hebben een nauwkeurigheid van 99% als je de test uitvoert op de eerste dag van je ontbrekende menstruatie.
  • HCG-gevoeligheid: HCG (humaan choriongonadotrofine) is het zwangerschapshormoon. Hoe lager de HCG-gevoeligheid van een test, hoe eerder je een zwangerschap kunt detecteren.
  • Gebruiksgemak: Kies een test die eenvoudig te gebruiken is. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat je de test uitvoert.
  • Merk: Er zijn veel verschillende merken zwangerschapstesten verkrijgbaar. Zo is Clearblue een bekend merk. Echter, ook de goedkopere zwangerschapstests kunnen net zo goed zijn.
  • Verpakking: Controleer de verpakking op beschadigingen en let op de houdbaarheidsdatum.

Wanneer moet je een zwangerschapstest doen?

De beste tijd om een zwangerschapstest te doen is op de eerste dag van je ontbrekende menstruatie. Als je de test eerder doet, kan het zijn dat het HCG-hormoon nog niet in voldoende concentratie aanwezig is in je urine om door de test gedetecteerd te worden.

Wat als de test positief is?

Als de zwangerschapstest positief is, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan een bloedtest uitvoeren om de zwangerschap te bevestigen en je verder begeleiden tijdens je zwangerschap.

Wat als de test negatief is en je denkt toch zwanger te zijn?

Als je menstruatie uitblijft en de zwangerschapstest negatief is, maar je hebt andere symptomen van een zwangerschap, zoals misselijkheid, vermoeidheid of gevoelige borsten, is het raadzaam om over een paar dagen nog een test te doen. Het kan zijn dat het HCG-hormoon nog niet in voldoende concentratie aanwezig is in je urine. Als de test dan nog steeds negatief is, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.